Alexa 35 CLM motor issue in cold weather

Post Reply
jameshiebert
Posts: 1
Joined: Sun Feb 11, 2024 4:12 am

Hello. I am currently shooting with an Alexa 35 with the WCU wireless remote follow focus and using CLM motors. In colder temperatures-15 or lower in celsius I am finding that the motor is not calibrating the entire lens properly as well as not working properly. I am shooting with Cooke S4's.
Is it the issue that the lens motor is not strong enough? Or is it not getting enough power from the camera? Are there any options for a workaround? I am powering the camera with the Arri 26V batteries.

Thank you for your help!
Jan Heugel
Posts: 507
Joined: Wed Aug 13, 2014 3:15 pm
Location: Munich, Germany
Contact:

Dear James,
please describe your setup. How do you power the CLMs on ALEXA 35?
Which software versions are you using on the devices?

Thanks,
Jan
Jan Heugel
Application Engineer
Andreas Berkl
Posts: 38
Joined: Thu Nov 26, 2015 6:35 pm
Location: Munich, Germany
Contact:

Dear James,

it is very well possible that such temperatures make the lubrication of both lens and motor a bit "sticky". This may result in calibration not reaching the physical limits of the lens rings. It might be a good idea when planning to shoot in harsh conditions to have both lens and motors serviced.

Additionally you could try to heat the lens/motors using an electric blanket as are available i.e. for fishermen. They can be powered using a USB power bank. And they also serve well to keep you warm when necessary ;-)

Andreas
--
Andreas Berkl
Digital Camera Specialist ARRI
Post Reply